J. DLHOPOLČEK: Systém zberu a separácie kovových obalov má obrovské rezervy

13.10.2011 Prešov

Prešov 12. októbra (TASR) – Na Slovensku sú podľa predsedu Správnej rady Recyklačného fondu (RF) Juraja Dlhopolčeka dostatočné kapacity na recykláciu kovových obalov, stále však nie je vyriešený efektívny systém na ich zber a separáciu. O problémoch so zberom tejto komodity dnes hovoril Dlhopolček na stretnutí s novinármi v Prešove.
\"Na Slovensku sa podľa odhadov umiestňuje okolo 40.000 ton kovových obalov a podľa evidencie, ktorú Recyklačný fond má k dispozícii, je vyzbieraných a spracovaných okolo osem percent ročne, čiže sú tu obrovské rezervy,\" povedal Dlhopolček. Dodal, že takýto systém zberu a zhodnocovania si vyžaduje značnú finančnú podporu. Recyklačný fond od roku 2005 podľa neho dosahuje nižšie príjmy, z ktorých nie je možné zabezpečovať podporu zberu tejto komodity.
\"Očakávame, že v budúcnosti sa prípravou nového zákona o odpadoch bude aj táto situácia riešiť. Na Slovensku je vybudovaný systém spracovania, ktorý pracuje na najmodernejšej technológii. V tejto oblasti máme čisté svedomie. Je však absolútny nedostatok investícií do podpory zberu,\" konštatoval Dlhopolček. Nedostatky máme napríklad vo vytváraní zberných dvorov a v povinnosti separácie komodít v obciach.
\"Darí sa plniť len záväzky v oblasti papiera, skla a plastov. Oblasť kovových obalov je úplne v plienkach a potrvá ešte dlhý čas, aby sa dostala na úroveň, akú si zasluhuje,\" povedal predseda Správnej rady RF. Ako dodal, od roku 2003 doteraz podporili zo sektora kovových obalov celkovo 153 projektov v celkovej hodnote 1,687 milióna eur.
Kovové obaly na báze železa a hliníka majú kvalitné úžitkové vlastnosti vhodné pre obalový materiál. Železo sa uplatňuje ako obalový materiál napríklad na konzervy, sudy, bubny, kanistre, plechovky, škatule, zátky, uzávery, veká či cyklopásky. Hliník je efektívnym, spoľahlivým a vizuálne atraktívnym obalom na konzervy, tuby, dózy, sudy, veká a fólie.
Dlhopolček konštatoval, že RF za 10 rokov činnosti v rámci Slovenska schválil 13.398 žiadostí podnikateľov a obcí za vyše 150 miliónov eur. Z toho viac než 16,63 milióna eur poskytol mestám a obciam vo forme príspevkov za vyseparovaný odpad. Spracovateľom starých vozidiel na základe žiadostí o úhradu prevádzkových nákladov fond vyplatil 12,76 milióna eur.
 

Vyberte región